Adevărata semnificaţie a Crăciunului

Adevărata semnificaţie a Crăciunului

Adevărata semnificaţie a Crăciunului

Crăciunul este un moment de bucurie intensă în care uităm de viaţa noastră obişnuită. Devenim astfel ceea ce suntem cu adevărat: fiinţe umane pline de iubire, generozitate, puritate şi deschidere sufletească. Existăm pentru o vreme într-o stare de unitate cu ceilalţi oameni, pe care acum îi simţim apropiaţi şi de care ne pasă. Suntem inspiraţi de iubirea lui Dumnezeu, care l-a trimis pe Fiul Său printre noi.

Ne pregătim pentru Crăciun cu mult timp înainte, iar în decembrie suntem cu toţii cuprinşi de frenezia sărbătorii: se caută cadouri, se scriu felicitări, se decoreaza casa, se împodobeşte bradul. Subiectele de conversaţie se învârt preponderent în jurul sărbătorii de Crăciun, iar cumpărăturile şi pregătirile sunt prioritatea numărul unu.

După ce Crăciunul a trecut, îl păstrăm mult timp în minte şi în suflet. De aceea este important să fim pregătiţi pentru această sărbătoare nu doar exterior (material) cât mai ales interior (spiritual): să avem mintea deschisă şi inima trează pentru a primi adevăratele daruri ale sărbătorii.

Sărbătoarea creştină a Naşterii lui Iisus se suprapune peste tradiţiile populare care, peste tot în lume, erau caracteristice perioadei solstiţiului de iarnă.

Momentul solstiţiului de iarnă, noaptea cea mai lungă din an, a fost dintotdeauna prilej de bucurie şi sărbătoare. Popoarele antice din diverse regiuni ale lumii celebrau cu această ocazie lumina şi renaşterea la un nou început al vieţii. Se considera că partea cea mai grea din iarnă trecuse, iar de acum aveau de aşteptat zile din ce în ce mai lungi şi tot mai multă lumină. Noaptea cea mai lungă a anului era sărbătorită ca fiind noaptea în care Marea Zeiţă Mamă a dat naştere copilului Zeu Soare.

Sărbătoarea Crăciunului este trăită ca o întoarcere la vechile tradiţii, la dorinţa de a reînvia momentul tainic al naşterii lui Iisus Hristos. Postul, rugăciunea, strădania de a manifesta mai multă iubire, omenie şi înţelegere faţă de ceilalţi, primirea colindatorilor arată că românii, încă din vechime, trăiau acest moment într-un mod profund spiritual.   


Credinţa

Într-o lume în care ne ciocnim clipă de clipă de ostilitate, ignoranţă, suspiciune, rea-voinţă, gregaritate, în care interesele pentru confortul personal şi pentru dobândirea puterii sunt mai presus decât iubirea aproapelui, există o singură soluţie pentru a ne păstra sufletul curat şi pur. Credinţa. Fiecare individ caută prin diferite mijloace să îşi atingă ţelurile şi să îşi împlinească dorinţele. Doar credinţa nezdruncinată este calea pe care cineva poate ajunge la desăvârşire, este mijlocul prin care piedicile pot fi depăşite. Oricare ar fi acestea, dacă ai credinţă, reuşita este asigurată.  

La poporul român, credinţa este rădăcina spiritualităţii, a legăturii tainice cu divinitatea. Simplitatea  în gândire, iubirea de Dumnezeu, omenia stau la baza credinţei sănătoase, păstrată încă vie în sufletele multora dintre noi.   

Se ştie în popor că, înainte cu două săptămâni de Crăciun, oamenii se străduiau mai mult decât în restul anului să se înţeleagă şi să trăiască bine cu cei din preajma lor: „Cine caută sfadă, va fi ocărât din această pricină în toată curgerea anului. Cel ce va lovi cu pumnul sau cu palma, va face atâtea buboaie câţi pumni a dat şi atâtea răni câte palme a dat.”  

O altă credinţă a oamenilor este că în Ajunul Crăciunului, orice dorinţă îţi pui ea se va împlini: „Se poate cerca punând într-un pahar mai mare nouă păhăruţe de apă. A doua zi, apa se va măsura cu acelaşi păhăruţ şi dacă se va afla spor în apă, cele puse în gând se vor izbândi.”  

O altă credinţă, cunoscută prin satele româneşti este că „înspre Crăciun, cerurile se deschid, iar minunea asta n-o pot vedea decât cei buni la Dumnezeu: glasuri îngereşti se aud atunci în cer, dar iarăşi numai cei fără de păcate le pot auzi; „cei care vor, stau toată noaptea treji şi păzesc clipa când se deschide cerul. Atunci se aude o toacă de sus, iar cocoşii încep să cânte”. Unii cer sănătate ori bani, căci orişice ar cere, au credinţa că vor dobândi.”  


Colindatul

De îndată ce se încheie postul Crăciunului, încep să se audă colinde prin casele oamenilor, fiecare pregătindu-se pentru sfintele sărbători. Cei mai entuziaşti se arată copiii şi tinerii în special, care încep să se adune laolaltă pentru a învăţa colinde sau a-şi reaminti colindele din anii trecuţi. Colindatul este un prilej de voie bună, atât pentru cetele de tineri colindători cât şi pentru cei care vor fi gazde pentru aceştia. Colindatul se face în seara de Ajunul Crăciunului, care este adevărata seară mare a colindelor.

Colindătorii se primesc îndeobşte cu multă bucurie, pentru că în aceste colinde se vesteşte Naşterea Domnului Iisus Hristos. Bucovinenii cred că „mai înainte vreme foarte multe răutăţi făceau oamenii, din pricină că îşi uitaseră de Dumnezeu. Pentru a-i scăpa de la păcate, Dumnezeu a lăsat colindele ca în fiecare an la Crăciun numele cel sfânt al Domnului să vină neapărat la urechile oamenilor şi astfel să se abată de la calea răutăţilor.”  

După ce colindătorii au încheiat colindul, ei fac o urare de rămas bun: „Bună seara de Crăciun, jupâne gazdă şi jupâneasă găzdoaie! Să dăm laudă şi mulţămită că ne-a învrednicit Dumnezeu de am ajuns şi Naşterea Domnului. Dumnezeu să-i ţie întru mulţi ani fericiţi!”  

Cuprinsul colindului este foarte felurit şi prin urmare colindele se pot împărţi în două categorii: prima cuprinde colindele cu un conţinut religios şi o a doua categorie în care intră cele cu un caracter mai lumesc. Încărcătura spirituală deosebită a colindelor religioase este evidentă, deoarece ele deschid sufletul, trezesc dorul de Dumnezeu şi atunci când sunt cântate din inimă, ne pătrunde un fior mistic.  

 

Crăciunul este în primul rând o sărbătoare spirituală

În fiecare an trăim perioada sărbătorilor de iarnă cu reînnoită bucurie. În ciuda derizoriului adus în scenă cu vulgaritate de societatea de consum, fiorul sacrului poate fi regăsit sub toată poleiala comercială. Pentru că Sărbătorile de iarnă ne permit să accedem la dimensiuni profunde ale sufletului şi spiritului nostru.

Prin repetare, prin ciclicitate, retrăim an de an miracolul naşterii lui Iisus: Fiul lui Dumnezeu, trimis aici, pe Pământ, din imensa dragoste pentru oameni a Tatălui Nostru Ceresc. În această perioadă de graţie se manifestă în mod obiectiv în întreaga ambianţă un aflux foarte mare de energii spiritualizante, profund benefice, divine. Orice om deschis si sensibil poate simţi aceste energii benefice. Ambianţa pozitivă este cea care ne face să fim mult mai senini, liniştiţi, fericiţi, chiar exuberanţi,de Sărbători. Probabil aţi observat că de Sărbători chiar şi cei mai mofluzi, nesuferiţi, înrăiţi sau îndârjiţi oameni, parcă sunt luaţi pe sus de bucuria din atmosferă.

Desigur că veritabila manie a cumpărăturilor, pregătirilor sau a petrecerilor, poate să ne afecteze foarte mult sau să ne facă să resimţim o pierdere - preocupaţi fiind să fim în ton cu moda şi cu tendinţele societăţii de consum, foarte probabil ne vom regăsi la începutul lui ianuarie cu sentimentul de regret că parcă ceva ne-a scăpat printre degete: spiritul sărbătorilor de iarnă. Dacă acesta este cazul tău, cititorule, dacă îţi doreşti să nu mai „ratezi” spiritul real al sărbătorilor, înseamnă că eşti realmente pregătit pentru o perspectivă spirituală asupra sărbătorilor de iarnă. Din această perspectivă spirituală, ceea ce contează în primul rând este pregătirea lăuntrică pentru sărbători şi modul în care ne vom racorda efectiv la ambianţa spirituală din aceste zile, nelăsându-ne  luaţi de valul mondenităţilor, privind Crăciunul, în primul rând, ca pe o sărbătoare spirituală!

 

 

87 Comments

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

Coșul de cumpărături  

Nici un produs

0,00 lei Livrare
0,00 lei Total

Plăteşte

AngelisGIFT

Comandă de minim 250 lei și beneficiezi de transport GRATUIT, prin Curier Rapid, oriunde in țară!

Comandă de minim 500 lei și beneficiezi de 5% reducere la orice produse achiziționate pe sait!